Szybkowary i roboty kuchenne - opis produktów

Szybkowary to uszczelnione garnki, w których w czasie gotowania dań następuje wzrost ciśnienia i temperatury wrzenia wody, co dynamizuje proces przygotowywania potraw. Malaksery, inaczej mówiąc roboty kuchenne lub wieloczynnościowe urządzenia kuchenne przeznaczone są do wykonywania licznych czynności związanych z przygotowaniem potrwa, za sprawą zastosowaniu wymiennych narzędzi i naczyń.
link pod obrazkiem
Twórca: Franklin Heijnen
Zainspirowane przez: http://www.flickr.com
Głównie wykorzystuje się je do: siekania, mielenia, mieszania, ucierania, wyrabiania ciast oraz rozdrabnianie jarzyn. Niektóre roboty kuchenne posiadają również wbudowany blender. Szybkowar został wynaleziony przez Denisa Papina w 1679 r. Garnek ten wykonany jest najczęściej z aluminium tudzież stali nierdzewnej.

Hej, sprawdź to, jeżeli jeszcze nie dotarła do Ciebie wiadomość o tej atrakcyjnej stronie a upewnisz się, że okaże się ona dla Ciebie bardzo ciekawa.



Inni czytali też

Reklamować, naprawiać czy zakupić nowe – co robić, gdy szwankują codzienne sprzęty?

pralka postawiona w pralni
Twórca: Bryn Pinzgauer
Zainspirowane przez: http://www.flickr.com
W naszym miejscu pracy czy w domu otacza nas wiele sprzętów, bez których – jak nam się zdaje – nie moglibyśmy żyć. Prawie codziennie używamy suszarki do włosów, czajnika bezprzewodowego, kopiarki czy zmywarki do naczyń. Komfort, jaki dają nam tego typu ”maszyny”, oraz oszczędność czasu wykonywania różnych domowych czynności, to ogromne ich dobre strony. Ale co z nimi robimy, gdy nagle coś przestaje działać?


W porównaniu do zwykłych garnków do duszenia, nowoczesne szybkowary, pozwalają zaoszczędzić czas i oferują szeroki wachlarz opcji profesjonalnego przygotowywania dań wedle gustu klienta. W porównaniu z mikrofalówkami, wielofunkcyjne szybkowary - funkcjonalne szybkowary - pozwalają zachować w czasie gotowania - wartości odżywcze i smakowe bez ryzyka utracenia jego zawartości. Szybkowary można wkładać do zmywarki. Szybkowary mają następujące funkcje: gotowanie zwykłe lub na parze, smażenie i podsmażanie, duszenie, gotowanie powolne, podgrzewanie z utrzymaniem ciepła dań oraz funkcje przygotowania: zup, owsianek, ryżu, ryb i ciast. W warunkach wysokogórskich, szybkowary mogą być niezbędne do przygotowywania posiłków. Np., na wysokości 6000 metrów nad poziomem morza, woda wrze w temperaturze 81 °C. W takich warunkach, przygotowywanie posiłków bez szybkowara jest długotrwałe, jeżeli w ogóle możliwe.

Kucharz przygotywujący posiłek
Twórca: Jaume Escofet
Zainspirowane przez: http://www.flickr.com
Malaksery to urządzenia bardzo wszechstronne, wygodne i przydatne w kuchni. Mają w ostrza ze stali nierdzewnej. W skład robota kuchennego wchodzą ostrza do miksowania, siekania i mielenia oraz dwie różnej grubości tarcze – do szatkowania i do tarcia. Ponadto opcjonalnie dostępne są jeszcze trzy inne tarcze – do krojenia np. frytek lub [brics cad] warzyw na standardowe paski, do tarcia (np. warzyw albo sera oraz tarcza z dużymi otworami do tarcia. Uniwersalny zestaw akcesoriów ułatwia przygotowanie potraw. Malakser ma funkcję blendera, sokowirówki, drobi i szatkuje, mieli mięso, uciera ciasto. Za pomocą malaksera zatem zmiksować zupę, przygotować mus owocowy, ubić białka, pokroić warzywa w plastry, skruszyć lód czy zmielić bakalie. Dzięki metalowej końcówce miksującej - malaksera można używać też do rozdrabniania produktów gorących, na przykład składników w gorącej zupie.
2019/11/18, 07:10
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.